Borderline

Yuri Herrera
Tecken som föregår jordens undergång
Malmö : Nilsson förlag, 2016
Översatt av Maria Cederroth. Originalets titel: Señales que precederán al fin del mundo. Ursprungligen utgiven: Cáceres : Periférica, 2009.

___________________________

Intrigen i Tecken som föregår jordens undergång, skriven av den mexikanske författaren Yuri Herrera, är enkel. En mexikansk kvinna tar sig illegalt över gränsen till USA för att där söka upp sin bror som inte hörts av på länge. Hon får hjälp av narkotikasmugglare i utbyte mot att hon själv tar med sig ett litet paket med okänt innehåll. Efter ett långt sökande lyckas hon slutligen finna brodern.

Med en sådan handling skulle resultatet ha kunnat bli en tjock, filmmanusliknande spänningsroman. Den boken har Yuri Herrera inte skrivit. Tecken som föregår jordens undergång är istället en kortroman, uppbyggd av nio kapitel med poetiska namn, som var och en skildrar en etapp på färden.

I skildringen av Mexiko rör sig berättelsen på en blinknings avstånd från den centralamerikanska romantypen narconovelas, med sina inslag av drogkarteller, knarksmuggling och våld. När huvudpersonen väl korsat gränsen till USA övergår berättelsen till att bli en skildring av latinamerikanska invandrares utsatta situation.

Redan i det första kapitlets inledning öppnar sig en avgrund i romanen. Varje kapitel blir därefter en gestaltning av en allt mer främmande verklighet. Realismen skalas steg för steg bort och ersätts med allt mörkare och mer gåtfulla miljöer.

På ett plan kan resan till USA beskrivas som en skildring av en latinamerikansk verklighet där narkotika och emigration dominerar många människors liv. På ett annat plan är hela färden en vandring genom underjorden. För en läsare från en annan miljö än den mexikanska, ligger det nära till hands att till exempel associera till Dantes gudomliga komedi.

I en intervju har Yuri Herrera beskrivit kapitlen som omskrivningar av de nio etapper som en människa, enligt den aztekiska mytologin, passerar efter sin död. För varje etapp skalas någonting av det mänskliga bort innan den döde slutligen helt befriats från alla minnen av sitt liv och då kan stiga ned i ett mörker utan liv i väntan på återfödelse.

Genom texten löper den realistiskt skildrade verkligheten i Mexiko och USA parallellt med de mytologiska föreställningarna om det aztekiska dödsriket. Floden som överkorsas är lika mycket gräns mellan två länder som en gräns mellan levande och döda. När huvudpersonen slutligen försvinner i mängden av papperslösa immigranter i USA är hon samtidigt en människa som nått slutet på vandringen mot döden och då upphört att existera. Hennes bror har redan återuppstått i en ny skepnad.

Tecken som föregår jordens undergång är inte bara en rik och elegant komponerad roman, det är också en tänkvärd skildring av människors utsatthet och livets korthet. Den jord som går under i romantiteln är den jord som var och en av oss bär med oss i våra hjärtan – den jord som försvinner med oss.

För den som förväntar sig att läsa en roman med en handling som rusar iväg som trafik på en motorväg, kan kaktusen på den tunna volymens omslagsbild upplevas som ett finger i ansiktet. Långsamt och uppmärksamt läsande öppnar däremot en text med oväntade djup. Yuri Herrera är en betydande författare som jag kommer att läsa mer av.

 

Annonser